طراحی و تولید سفارشی
انواع سانتریفیوژ پوشر و تجهیزات جانبی
سانتریفیوژ پوشر
یکی از تجهیزاتی که جهت جداسازی دو فاز جامد و مایع استفاده می گردد سانتریفیوژ پوشر است. سانتریفیوژ پوشر با قابلیت کار اتوماتیک و پیوسته، تخلیه ی پیوسته ی محصول (فاز جامد و مایع) بسته به نوع فرایند، ظرفیت بالا و مصرف انرژی پایین در زمره ی بهترین تجهیزات جداسازی قرار دارد.

سانتریفیوژ پوشر، مدل ها و کاربرد آنها

یکی از تجهیزاتی که جهت جداسازی دو فاز جامد و مایع استفاده می گردد سانتریفیوژ پوشر است. سانتریفیوژ پوشر با قابلیت کار اتوماتیک و پیوسته، تخلیه ی پیوسته ی محصول (فاز جامد و مایع) بسته به نوع فرایند، ظرفیت بالا، مصرف انرژی پایین در زمره ی بهترین تجهیزات جداسازی قرار دارد. این نوع سانتریفیوژ برای آبگیری، خشک کردن و جداسازی مواد (فیبرها، کریستال ها و پودر ها) به صورت مداوم استفاده می‌شود. نحوه عملکرد به این صورت می باشد که مخلوط ورودی توسط لوله تغذیه وارد سانتریفیوژ شده و در برخورد با توزیع کننده به صورت کاملا یکنواخت در داخل سبد سانتریفیوژ توزیع می گردد. فاز جامد تشکیل شده روی سبد می‌تواند توسط جت های آب شسته شود. آبگیری به وسیله نیروی گریز از مرکز ایجاد شده در سانتریفیوژ انجام می‌پذیرد. همزمان با عملیات فوق، فاز جامد با نیروی رفت و برگشتی سبد به جلوی سانتریفیوژ منتقل شده و تخلیه فاز جامد خشک شده انجام ‌می‌پذیرد. سانتریفیوژ پوشر با قابلیت کار اتوماتیک و پیوسته، تخلیه ی پیوسته ی محصول (فاز جامد و مایع) بسته به نوع فرایند، ظرفیت بالا، مصرف انرژی پایین در زمره ی بهترین تجهیزات جداسازی قرار دارد. قسمت هایی از این دستگاه که در ارتباط با مواد قرار دارند از متریال استیل و یا آلیاژهای ویژه ی دیگری با توجه به نوع فرایند انتخاب می گردد تا مقاومت بالایی در برابر خوردگی داشته باشد.

سانتریفیوژ پوشر بر اساس مدل و نقشه

سانترفیوژ پوشر دارای دو قسمت اصلی هیدرولیک و سبدی دارای سیو سگمنت می باشد. تحت تاثیر نیروی سانتریفیوژ سوسپانسیون در امتداد محیط داخلی سیو نصب شده ی سبدی اول قرار می گیرد و قسمت عمده ی مایع از فاصله ی سیو های و سپس سوراخ های سبدی اول خارج می شود، ضخامت کیک تشکیل شده بر روی سیو بیشتر می شود. با چرخش سیدی اول و حرکت رفت و برگشتی آن در طول محور کیک تشکیل شده مقداری رو به جلو حرکت می کند. فید پیوسته ی سوسپانسیون باعث می شود سطحی از سیو که خالی شده است به طور مداوم با مواد جدید پر می گردد. با حرکت رفت و برگشتی کیک تشکیل شده با سرعت ثابتی رو به جلو حرکت می کند و وارد سبدی دوم می شود. با قرار گرفتن در سبدی دوم و آرایش مجدد مواد بر روی سیو ها مایع بیشتری جدا می گردد و مواد جامد پیوسته خارج می گردد.

سانتریفیوژ پوشر بر اساس جنس بدنه

جنس بدنه ی سانتریفیوژ پوشر بر اساس نوع فرایند می تواند از جنس های مختلفی از قبیل استیل، داپلکس و سوپر داپلکس باشد تا عمر مفید این دستگاه افزایش یابد و نیز مدت زمان توقفات کاهش یابد.

کاربرد سانتریفیوژ پوشر در صنایع مختلف

سانترفیوژ پوشر قابلیت استفاده در فرایند های جداسازی مواد در صنایع مختلف شیمیایی، معدنی، پتروشیمی و پالایشگاهی، غذایی، دارویی، زیست محیطی و غیره را دارا می باشد. این تجهیز کاربرد فراوانی در واحدهای تولیدی مثل نمک، سولفات سدیم، آمونیوم بی کربنات، پتاسیم کلرید، سولفات آمونیوم ، سولفات منیزیم، سولفات پتاسیم، سدیم بی کربنات، آمونیوم کلراید، ژلاتین، کتان، سولفور زدایی، تصفیه فاضلاب و غیره را دارد. انتخاب مدل و نوع سانتریفیوژ پوشر، نیاز به دانش فنی و آشنایی با فرایند های تولید دارد. در صورت نیاز به مشاوره میتوایند با کارشناسان ما در پارس پولاد، تماس بگیرید.

شرکت پارس پولاد با تکیه بر دانش فنی و کارشناسان با تجربه ی خود طراحی قسمت های داخلی از قبیل هیدرولیک، بسکت ها و … با استحکام بیشتر، مقرون به صرفه، پر کاربرد و بهینه گردیده است. این شرکت با سابقه ی ارائه ی بیش از صد ها سانتریفیوژ پوشر جهت تولید مواد مختلفی از قبیل نمک، سولفات سدیم، سولفات منیزیم، سولفات آمونیوم، سولفات پتاسیم، نیترات پتاسیم و …در این زمینه پیشرو می باشد و سانتریفیوژهای شرکت پارس پولاد سپید بر اساس طرح سولزر ساخته می شود.

در صورت نیاز به دریافت مشاوره در مورد هر یک از خدمات پارس پولاد در زمینه ی صنعت خود میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید.